Tucked away in the inner courtyard of a block in Berlin’s Prenzlauer Berg neighborhood, an unusual residential house has emerged: with it’s steep roof looming some 10 meters above the building — more pyramid than cube — this boldly shaped building is entirely enveloped by a multi-colored brick skin. Irregularly proportioned aluminum-frame windows reference the history of these inner courtyards, often given over to industrial use in this area of the city at the time of the district’s initial development.

Within a framework of redensification, two initially conflicting positions needed mediating: the historic preservation office, involved due to the existing heritage protection of the building block ensemble, stipulated that the new building follow the cubature of the initial structure that had been destroyed during the war, in effect reconstructing the original configuration. But this was rejected by the city’s building department due to current setback regulations. The solution was to create a steeply sloped roof with an eave height of only around 7.50 m. With a slope of just under 70°, the roof stretches over three stories up to the building’s upper edge, standing at a height of approx. 18 m, where a roof terrace seems to clip the pyramid’s peak. The resulting volume, resembling the archetypal shape of a house in a child’s drawing, satisfied the prescribed distance requirements between the building and the three neighboring plots.

The house has two residential units that are organized as multi-level apartments. The lower unit, about 250 sqm, is organized into a ground-level living floor opening onto a private courtyard garden, with bedrooms located on the second floor. The upper apartment, about 200 sqm, consists of four levels: two for living, one for sleeping, and a roof terrace.