Arts centre in Verín | Zooco Estudio

This project is a Centre of Arts where the fact that each use works by its own way but on balance is emphasized. Each use of the program required by the City Hall materializes as a unit, as a volume that is aligned to the edge of the plot creating a space of coexistence and relationship, without hierarchies, supporting the idea of small community. The project turns into a space of convivence of different activities, an special place where its units works as separate ‘houses’ and as ‘town’ all together. Formally the design method is surprisingly accurate. The displacement and delicate turn of volumes generates a random appearance scheme but full of relationships and variants. It is a place defined by its own flexibility, unpredictable. Something involuntary that occurs as a result of the relationships of their own uses.

Arts centre in Verín | Zooco Estudio

Between volumes irregular spaces arise as a cell, places of different scales that allow users enjoy rooms center and hide at once. Like a small town, center users interpret and live spaces freely and at will. They walk from one side to another, seeking privacy behind a corner or leave, are left to see and relate. This scheme make separation and connection of the units compatible, generating numerous nucleous that interact and change depending on the use of its occupants. The general aspect is filled by ‘the fifth façade’ of the building, the deck. In this case, it is made of green cover.

Arts centre in Verín | Zooco Estudio

Despite of the simplicity of its construction (concrete and glass volumes), the centre has a outstanding character, without dismissing the environment it is set and taking care about the scale (size and height) with the surroundings. Due to the way it is set in the plan, and the independence of its use, this is a centre that can be changed and expanded easily, because both appearance and operation are unalterable.

Source: Zooco estudio