This rural house is radically sited on a steep wooded slope and overlooks a group of C12th buildings. Designed by David Levitt in 1964 for one of Ove Arup’s former partners, the property had fallen into disrepair and was uninhabitable for much of the year. Designed at a time when the impact of fossil fuel consumption was not fully understood the existing house was barely insulated. 

The challenge for Coppin Dockray was to insulate and heat this building without undermining the clarity of the building’s form and materials. Much of the work was unseen stitching and mending. We took the opportunity to strip out layers of additions accumulated over the years to expose the original form of the building.

A new kitchen, study, bedroom joinery, bespoke furniture and floor finishes were added. The garden was landscaped using only indigenous planting. New windows, heating, lighting, an air source heat pump and insulation were added to bring this beautiful building up to C21st standards and reduce carbon emissions by 80%.