Designed by architect Renzo Piano, the Whitney’s building in the Meatpacking District includes approximately 50,000 square feet of indoor galleries and 13,000 square feet of outdoor exhibition space and terraces facing the High Line. An expansive gallery for special exhibitions is approximately 18,000 square feet in area, making it the largest column-free museum gallery in New York City. Additional exhibition space includes a lobby gallery (accessible free of charge), two floors for the permanent collection, and a special exhibitions gallery on the top floor. 

According to Mr. Piano, “The design for the new museum emerges equally from a close study of the Whitney’s needs and from a response to this remarkable site. We wanted to draw on its vitality and at the same time enhance its rich character. The first big gesture, then, is the cantilevered entrance, which transforms the area outside the building into a large, sheltered public space. At this gathering place beneath the High Line, visitors will see through the building entrance and the large windows on the west side to the Hudson River beyond. Here, all at once, you have the water, the park, the powerful industrial structures and the exciting mix of people, brought together and focused by this new building and the experience of art.”

The dramatically cantilevered entrance along Gansevoort Street shelters an 8,500-square-foot outdoor plaza or “largo,” a public gathering space steps away from the southern entrance to the High Line. The building also includes an education center offering state-of-the-art classrooms; a multi-use black box theater for film, video, and performance with an adjacent outdoor gallery; a 170-seat theater with stunning views of the Hudson River; and a Works on Paper Study Center, Conservation Lab, and Library Reading Room. The classrooms, theater, and study center are all firsts for the Whitney.

A retail shop on the ground-floor level contributes to the busy street life of the area. A ground-floor restaurant and top-floor cafe are operated by renowned restaurateur Danny Meyer and his Union Square Hospitality Group. Mr. Piano’s design takes a strong and strikingly asymmetrical form—one that responds to the industrial character of the neighboring loft buildings and overhead railway while asserting a contemporary, sculptural presence. The upper stories of the building overlook the Hudson River on its west, and step back gracefully from the elevated High Line Park to its east.