Perovo Housing in Kamnik | Dekleva Gregorič Arhitekti

The houses on Perovo stand on an exposed location with an exceptional view of the Kamniško-Savinjske Alps in the background. However the view is not the only characteristic of this location, as the houses represent a dominant feature of the valley when viewed from below. It was necessary to design and create a quality living…

Artist retreat in New York | GLUCK+ Architects

Artist retreat in New York | GLUCK+ Architects

Located in a land conservancy, a collection of wood-clad cubes orient toward a pond at the bottom of a sloped site. These eight forms touch the ground lightly and follow the topography of the land, linked by glass enclosed hallways. Their simple shapes are strong silhouettes in an agricultural landscape, organized in a shifting grid…

Rehabilitación edificio clásico en Donostia | Arcaya Arquitectos

Rehabilitación edificio clásico en Donostia | Arcaya Arquitectos

La rehabilitación de la fachada de este emblemático edificio situado en la Gran Vía del barrio donostiarra de Gros ha sido realizada por Arcaya Arquitectos incorporando aislamiento de alta calidad por el exterior, pero manteniendo la estética anterior del edificio. Se fabricaron paneles con dimensiones superiores al espacio entre ventanas (1800 de ancho), para que cubriera la…

Clifftop house in Maui | Dekleva Gregorič Arhitekti

Clifftop house in Maui | Dekleva Gregorič Arhitekti

Windsurf sail designer Robert Stroj moves from Europe to Maui to lead the design research studio of Neil Pryde in Kahului, Maui. It is in the middle of the ocean, far away from almost everything. The home in such an environment becomes crucially important. Besides being just a home, this house also works as a…

Museum of Energy in Asco | Arquitecturia

Museum of Energy in Asco | Arquitecturia

The Museum of Energy is located at the entrance of the city of Ascó, next to the river Ebro. Through a careful approach to the site by an analysis at different levels and also, by a research for references to be incorporated at the proposal, the citizens become familiar with and take ownership of the…

Roman Temple of Diana in Mérida | José María Sánchez García

Roman Temple of Diana in Mérida | José María Sánchez García

The project recovers the environment of Roman Temple of Diana, which was old forum and center of the Roman city. Acting in a place with that important historical and archaeological load was a challenge that has meant working, from the beginning, both with existing traces and with those traces that existed in Roman times. The work…

Casa MC-603 en Costa Esmeralda Antonio Carrasco Arquitecto

Casa MC-603 en costa Esmeralda | Antonio Carrasco arquitecto

Un médano con mucha pendiente rodeado por un bosque de eucaliptos, son las referencias iniciales de esta vivienda de veraneo. Se presenta como un mirador que consigue declarar y mantener su privacidad mediante la separación del terreno. La solución adoptada se compone de dos cuerpos colocados perpendicularmente sobre una plataforma principal, que hará de transición de las…

Plaza de los Amantes en Teruel | José Ignacio Linazasoro

La Plaza Amantes no era propiamente una plaza sino el vacío causado por los bombardeos de la Guerra Civil que asolaron la ciudad. Se intentó, sin embargo, a lo largo de la Postguerra, y con mayor o menor fortuna, transformar ese vacío en una plaza confiando en su situación central y en la presencia dominante…

Los finalistas al premio Mies van der Rohe 2017

La Comisión Europea y la Fundació Mies van der Rohe han elegido estos cinco finalistas que competirán por el Premio de Arquitectura Contemporánea de la Unión Europea – Premio Mies van der Rohe 2017 – que se dará a conocer el día 12 de mayo en Bruselas. Premio que tiene carácter bienal y su principal propósito…

NAVEZ social units in Schaarbeek | MSA + V+Architects

NAVEZ social units in Schaarbeek | MSA + V+Architects

This housing project fulfills the local authorities double ambition: to represent the urban revalidation scheme with a landmark at the entrance of the city and to provide exemplary apartments for large families. The building develops passive bright apartments and establishes a dialogue with the infrastructure and a the heritage neighbourhood.

La Caleta Building in Palma de Mallorca | Antonio Lamela

La Caleta building in Palma de Mallorca | Antonio Lamela

This is commercial and apartments building, designed in 1961 and finished in 1964 by Spanish architect Antonio Lamela, is situated in Palma de Mallorca. The design is especially clean and simple. It consisting of a lower block, part of which is covered with a terrace, gardens and a swimming pool, and a higher block. The…

Casa de Magalhães Nursery School in Viana do Castelo | Carvalho Araújo

The ‘Casa de Magalhães Nursery School’ is located near the ‘Casa de Magalhães Home for the Elderly’, sharing some functionalities like public access, parking and a few services. The nursery school building arises from a volume displacement that is subtracted from the home for the elderly base building, allowing the creation of a courtyard and,…

Barcelona y Dalí bajo la mirada del fotógrafo Francesc Català-Roca

Barcelona y Dalí bajo la mirada del fotógrafo Francesc Català-Roca

Francesc Català-Roca fue un fotógrafo español cuya fotografía se caracteriza por la búsqueda del ambiente humano bajo puntos de vista originales. Català-Roca se consideraba a sí mismo como un profesional de la fotografía que intentaba captar la realidad cotidiana, creyendo en fin que era más un documentalista que artista, sin embargo su obra combina la realidad…

Martemar House in Málaga | Ensamble Studio 

The Martemar House appears on the site like a singular architectonic object, like a stranger outside the typical architectural style of the area, understanding every scale of the context. Taking advantage of the opportunities but ignoring pre-established trends.The house stretches on two allotments some meters above sea level, from where distant landscapes can be viewed, profiting…

Reforma de ático en Madrid | UNTERCIO Arquitectura

La reconversión de la vivienda fomenta la conexión entre la terraza y el estar-comedor-cocina a petición de la propiedad creando así un ámbito único que amplia la dimensión espacial del estar. Para ello se ha recurrió a carpinterías de grandes hojas, ocultas en un recercado de madera logrando un estar de gran amplitud, por lo menos hasta…

Residencia ALFAEM para personas con discapacidad en León | Juan Roces

Residencia ALFAEM para personas con discapacidad en León | Juan Roces

La nueva residencia ALFAEM en León, diseñada por Juan Roces Arquitectos, pretender mejorar la calidad de vida de las personas con discapacidad por enfermedad mental, la promoción de la autonomía personal y la igualdad de oportunidades. El Centro Residencial cuenta con 44 plazas. Entre las peculiaridades del edificio se encuentra el gran mural que preside su entrada,…

Parque Kindergarten in Cascais | Promontorio Architects

Located in the vicinity of the Cascais, the kindergarten occupies a steep and quasi-triangular plot in an allotment of oversized villas. Densely vegetated, the plot forms a cul-de-sac where the two-storey building occupies its core while accommodating to the topography and gently inflecting its volume to save as many trees as possible. Working in close collaboration…

World Trade Center bundled towers in New York city | AZPML

The world’s tallest building requires a new high-rise typology. If we look at the evolution of the skyscraper type, we see a process in which the increase in height of the structure results in a tendency of the organisation to concentrate the structural section in the periphery of the plan, as the lateral forces become…