Caleido Tower in Madrid Fenwick Iribarren Architects

Caleido Tower in Madrid | Fenwick Iribarren Architects

Caleido, the Fifth Tower in the Madrid Business Area, is an emblematic project for the new Skyline of Madrid for the 21st century. It consists of a skyscraper with a height of 160 m. placed on a horizontal urban infrastructure base. The new Tower is located on the axis of the four existing towers standing out…

Pabellón Multideporte en Güevéjar Juan Moya Romero

Pabellón Multideporte en Güevéjar | Juan Moya Romero

El arquitecto Juan Moya Romero es el responsable del pabellón deportivo de Güevejar, Granada, que encierra una pista deportiva en un volumen de doble altura delimitado al exterior por muros de ladrillo. Una lámina curvada de aspecto metálico, autoportante y ligera como una hoja de papel, parece posarse mediante un gesto mínimo sobre la naturaleza…

Pasqual Maragall Foundation Plaza | Miba Architects

Pasqual Maragall Foundation Plaza in Barcelona | Miba Architects

This new public space will be the access plaza to the BETA building and the connection between the UPF urban Campus and the Ciutadella park. The BETA building is the new headquarters for the Pasqual Maragall Foundation for Research in Alzheimer’s. This projects makes part of the arch-land series and is the first of the…

Clifftop house in Maui | Dekleva Gregorič Arhitekti

Clifftop house in Maui | Dekleva Gregorič Arhitekti

Windsurf sail designer Robert Stroj moves from Europe to Maui to lead the design research studio of Neil Pryde in Kahului, Maui. It is in the middle of the ocean, far away from almost everything. The home in such an environment becomes crucially important. Besides being just a home, this house also works as a…

Museum of Energy in Asco | Arquitecturia

Museum of Energy in Asco | Arquitecturia

The Museum of Energy is located at the entrance of the city of Ascó, next to the river Ebro. Through a careful approach to the site by an analysis at different levels and also, by a research for references to be incorporated at the proposal, the citizens become familiar with and take ownership of the…

Plaza de los Amantes en Teruel | José Ignacio Linazasoro

Plaza de los Amantes en Teruel | José Ignacio Linazasoro

La Plaza Amantes no era propiamente una plaza sino el vacío causado por los bombardeos de la Guerra Civil que asolaron la ciudad. Se intentó, sin embargo, a lo largo de la Postguerra, y con mayor o menor fortuna, transformar ese vacío en una plaza confiando en su situación central y en la presencia dominante…

Los finalistas al premio Mies van der Rohe 2017

La Comisión Europea y la Fundació Mies van der Rohe han elegido estos cinco finalistas que competirán por el Premio de Arquitectura Contemporánea de la Unión Europea – Premio Mies van der Rohe 2017 – que se dará a conocer el día 12 de mayo en Bruselas. Premio que tiene carácter bienal y su principal propósito…

Casa de Magalhães Nursery School in Viana do Castelo | Carvalho Araújo

The ‘Casa de Magalhães Nursery School’ is located near the ‘Casa de Magalhães Home for the Elderly’, sharing some functionalities like public access, parking and a few services. The nursery school building arises from a volume displacement that is subtracted from the home for the elderly base building, allowing the creation of a courtyard and,…

Barcelona y Dalí bajo la mirada del fotógrafo Francesc Català-Roca

Barcelona y Dalí bajo la mirada del fotógrafo Francesc Català-Roca

Francesc Català-Roca fue un fotógrafo español cuya fotografía se caracteriza por la búsqueda del ambiente humano bajo puntos de vista originales. Català-Roca se consideraba a sí mismo como un profesional de la fotografía que intentaba captar la realidad cotidiana, creyendo en fin que era más un documentalista que artista, sin embargo su obra combina la realidad…

Parque Kindergarten in Cascais | Promontorio Architects

Located in the vicinity of the Cascais, the kindergarten occupies a steep and quasi-triangular plot in an allotment of oversized villas. Densely vegetated, the plot forms a cul-de-sac where the two-storey building occupies its core while accommodating to the topography and gently inflecting its volume to save as many trees as possible. Working in close collaboration…

World Trade Center bundled towers in New York city | AZPML

The world’s tallest building requires a new high-rise typology. If we look at the evolution of the skyscraper type, we see a process in which the increase in height of the structure results in a tendency of the organisation to concentrate the structural section in the periphery of the plan, as the lateral forces become…

Alfriston school pool in Beaconsfield | Duggan Morris Architects

The project seeks to extend an existing sports department within a special needs girls school, in Buckinghamshire, to provide a new four lane swimming pool, changing facilities, gym, fitness suite and administration block. The new building, sits discreetly at the rear of the site, facing directly onto green belt land, and ‘plugged’ into the rear of…

Haus U in Zurich | Becker + Umbricht Architekten

The detached three-storey building is situated in a typical residential area of mostly single-family houses. The spatial order of the house cannot be defined by a single element or space, but only by a holistic consideration of all the elements of which the house consists of. The extroverted living spaces with their full-length windows are exclusively…

Vivienda en Esplugas de Llobregat | Xavier Corberó

El escultor español Xavier Corberó concibió la construcción de su casa como un trabajo a largo plazo a partir de la adquisición en 1968 de unos terrenos en Esplugas de Llobregat (Barcelona) en los que se situaba una antigua granja de patatas. El conjunto, de inspiración románico-mediterránea, está compuesta por más de 300 arcos y cuenta con 4.500 metros cuadrados…

Arbour House in London | NimTim Architects

The client wanted to extend their 1950’s terraced house to create a more usable kitchen and dining area with a better connection to the rear garden. Nimtim proposed an addition formed with a series of lightweight timber portals running both front to back and side to side. The timber structure defines a series of openings along…

Bicentennial Children’s Park in Santiago | Elemental

The project consists of over 1,800 m2 children’s playground, including tree houses, swings with harness, a forest of water spheres, and a toboggan cascade with more than 60 toboggans arranged on the hillside. The proposal uses the difficulties of the terrain to solve a classic dilemma of children’s games: make them either safe or entertaining?…

Vivienda en León | Jovino Martínez Sierra Arquitectos

Vivienda en León | Jovino Martínez Sierra Arquitectos

La casa está situada en una urbanización sin referentes a las afueras de León. Esta circunstancia determina la concepción de la vivienda: una cualidad introspectiva que define un mundo propio interior al que la casa se vuelca. Dicha condición de ensimismamiento determina poca ocupación en planta baja y cuerpos volados para obtener zonas de sombra…

Studio in Granada | Elisa Valero

Building a place for oneself is an opportunity with its own risks and difficulties. Elisa Valero chose a place in one of Granada’s earliest areas, the neighborhood of Realejo near Campo del Príncipe, on a site favored by views of the west side of the Alhambra, presided over by the Manuel de Falla Auditorium and the country…

Eco-Resort in Pedras Salgadas | Rebelo de Andrade Studio

The new eco-resort of Parque de Pedras Salgadas, Portugal, consists of a set of seven small houses in perfect harmony with the surrounding outstanding nature. Designed in a modular prefabrication system but flexible to adapt to the specific places within the park, these houses result in several different combinations of the same three modules (entrance/bathing…

Gimnasio Juan del Enzina en León | DMG Arquitectura

El gimnasio nace de la necesidad de sustituir el anterior de los años 70 para afrontar nuevos usos, todo ello en una zona muy comprometida del centro de la ciudad de León. Visualmente ligado a emblemáticos monumentos, el nuevo volumen, de geometría pura, se cubre con una piel continua y calada de losas de piedra…

Planta Biofarmacéutica GH Genhelix en León | [SIC] Estudio

Un espacio tecnológico y pragmático en un mismo lugar. Un edificio que explora las relaciones tecnológicamente sostenibles entre la forma más eficiente, las cualidades de confort y una construcción intensamente reversible, rápida y funcional. Las oficinas como cabeza visible de la empresa se posicionan en el solar en una ubicación privilegiada, dotando a la esquina…

ESSO Building in Rome | Julio Lafuente

The palace was designed in 1978 by the famous Spanish architect Julio Lafuente at the request of the multinational oil company EXXON (known as ESSO in Italy) in order to house its Italian offices. The aim was to create a design that would be instantly recognizable to those who were entering the capital of Italy.…