Artist retreat in New York | GLUCK+ Architects

Artist retreat in New York | GLUCK+ Architects

Located in a land conservancy, a collection of wood-clad cubes orient toward a pond at the bottom of a sloped site. These eight forms touch the ground lightly and follow the topography of the land, linked by glass enclosed hallways. Their simple shapes are strong silhouettes in an agricultural landscape, organized in a shifting grid…

Museum of Energy in Asco | Arquitecturia

Museum of Energy in Asco | Arquitecturia

The Museum of Energy is located at the entrance of the city of Ascó, next to the river Ebro. Through a careful approach to the site by an analysis at different levels and also, by a research for references to be incorporated at the proposal, the citizens become familiar with and take ownership of the…

NAVEZ social units in Schaarbeek | MSA + V+Architects

NAVEZ social units in Schaarbeek | MSA + V+Architects

This housing project fulfills the local authorities double ambition: to represent the urban revalidation scheme with a landmark at the entrance of the city and to provide exemplary apartments for large families. The building develops passive bright apartments and establishes a dialogue with the infrastructure and a the heritage neighbourhood.

Casa de Magalhães Nursery School in Viana do Castelo | Carvalho Araújo

The ‘Casa de Magalhães Nursery School’ is located near the ‘Casa de Magalhães Home for the Elderly’, sharing some functionalities like public access, parking and a few services. The nursery school building arises from a volume displacement that is subtracted from the home for the elderly base building, allowing the creation of a courtyard and,…

Martemar House in Málaga | Ensamble Studio 

The Martemar House appears on the site like a singular architectonic object, like a stranger outside the typical architectural style of the area, understanding every scale of the context. Taking advantage of the opportunities but ignoring pre-established trends.The house stretches on two allotments some meters above sea level, from where distant landscapes can be viewed, profiting…

Parque Kindergarten in Cascais | Promontorio Architects

Located in the vicinity of the Cascais, the kindergarten occupies a steep and quasi-triangular plot in an allotment of oversized villas. Densely vegetated, the plot forms a cul-de-sac where the two-storey building occupies its core while accommodating to the topography and gently inflecting its volume to save as many trees as possible. Working in close collaboration…

Alfriston school pool in Beaconsfield | Duggan Morris Architects

The project seeks to extend an existing sports department within a special needs girls school, in Buckinghamshire, to provide a new four lane swimming pool, changing facilities, gym, fitness suite and administration block. The new building, sits discreetly at the rear of the site, facing directly onto green belt land, and ‘plugged’ into the rear of…

Haus U in Zurich | Becker + Umbricht Architekten

The detached three-storey building is situated in a typical residential area of mostly single-family houses. The spatial order of the house cannot be defined by a single element or space, but only by a holistic consideration of all the elements of which the house consists of. The extroverted living spaces with their full-length windows are exclusively…

Saint Benedict abbey in Vaals | Dom Hans van der Laan

Saint Benedict Abbey is a Benedictine monastery established in Vaals, Netherlands, where their most famous buildings are designed by Dutch monk and architect Dom Hans van der Laan. He is one of the exceptional architects that made a fundamental contribution to church building and his masterpiece is the abbey, the place where he spent most…

Pabellón Ramón + Mar en Barcelona | Vora Arquitectura

Se trata de la construcción de un pabellón en una terraza para complementar los usos de un pequeño apartamento. Una segunda sala y una habitación-estudio. El pabellón se coloca transversalmente a la terraza, de proporciones alargadas, y la segmenta, generando así una secuencia de espacios interiores y exteriores que redefinen la manera de vivir. La…

Nueva Sede de la Fundación Cerezales | Alejandro Zaera Polo + Maider Llaguno

Alejandro Zaera habla sobre la sede Fundación Cerezales Antonino y Cinia

La visita del arquitecto español Alejandro Zaera Polo a la inauguración de la Fundación Antonino y Cinia en Cerezales del Condado (León), nos ha dejado las primeras reflexiones por parte del arquitecto para conocer y poner en valor el edificio Premio a la Construcción Sostenible de Castilla y León 2017. Las nuevas instalaciones han sido concebidas desde una perspectiva…

Vivienda en Esplugas de Llobregat | Xavier Corberó

El escultor español Xavier Corberó concibió la construcción de su casa como un trabajo a largo plazo a partir de la adquisición en 1968 de unos terrenos en Esplugas de Llobregat (Barcelona) en los que se situaba una antigua granja de patatas. El conjunto, de inspiración románico-mediterránea, está compuesta por más de 300 arcos y cuenta con 4.500 metros cuadrados…

Rehabilitación de pajar como vivienda en Palencia | Jesús Castillo Oli

La reconversión de este pajar a vivienda en Porquera de los Infantes, Palencia, nace con el propósito de hacer habitable este edificio en ruinas. La actuación debía moverse con sutileza dentro de unos espacios en bruto, con una intervención aparentemente mínima, donde apenas se apreciara la mano del albañil, y frente a lo existente, añadir elementos de importante significado…

Arbour House in London | NimTim Architects

The client wanted to extend their 1950’s terraced house to create a more usable kitchen and dining area with a better connection to the rear garden. Nimtim proposed an addition formed with a series of lightweight timber portals running both front to back and side to side. The timber structure defines a series of openings along…

Casa VMS en León | Marcos Miguélez

La Casa VMS, construida en 2016, está diseñada como primera vivienda para una pareja y se presenta como un cuerpo pesado construido en piedra, adaptado a la geometría de la parcela, sobre el que se apoya un pequeño volumen que crea una doble altura en el interior. Situada en una parcela de forma triangular a las…

Studio in Granada | Elisa Valero

Building a place for oneself is an opportunity with its own risks and difficulties. Elisa Valero chose a place in one of Granada’s earliest areas, the neighborhood of Realejo near Campo del Príncipe, on a site favored by views of the west side of the Alhambra, presided over by the Manuel de Falla Auditorium and the country…

Church and Parish Center in São Bonifácio | Hans Broos

The church was situated in a residential neighbourhood of São Paulo. The aim of the church was to provide a confined space without external interface, while simultaneously being a public space which can be seen as a continuation of the street. Natural light brought in from openings above wash the side walls while expressing the concrete…

Eco-Resort in Pedras Salgadas | Rebelo de Andrade Studio

The new eco-resort of Parque de Pedras Salgadas, Portugal, consists of a set of seven small houses in perfect harmony with the surrounding outstanding nature. Designed in a modular prefabrication system but flexible to adapt to the specific places within the park, these houses result in several different combinations of the same three modules (entrance/bathing…

Planta Biofarmacéutica GH Genhelix en León | [SIC] Estudio

Un espacio tecnológico y pragmático en un mismo lugar. Un edificio que explora las relaciones tecnológicamente sostenibles entre la forma más eficiente, las cualidades de confort y una construcción intensamente reversible, rápida y funcional. Las oficinas como cabeza visible de la empresa se posicionan en el solar en una ubicación privilegiada, dotando a la esquina…

Pierre Boulez Saal en Berlín | Frank Gehry

La nueva sala de conciertos de Berlín Pierre Boulez Saal forma parte de la conversión del antiguo depósito escénico de la Ópera Estatal Unter den Linden. Tiene capacidad para 700 personas organizadas en dos niveles que rodean a los músicos en todo el perímetro y está diseñada para ser percibida como un ambiente íntimo, con…