46 Viviendas en Vallecas | UNTERCIO Arquitectura

Una vivienda con personalidad múltiple y consciente de los cambios de estación. Una vivienda que permite abrirte a dos hábitats diferentes; el de la calle, enmarcado en un nuevo desarrollo urbano pero cerca de la vida de villa de Vallecas, y el del patio de manzana acotado y seguro. El solar se fragmenta y unas piezas…

Alfriston school pool in Beaconsfield | Duggan Morris Architects

The project seeks to extend an existing sports department within a special needs girls school, in Buckinghamshire, to provide a new four lane swimming pool, changing facilities, gym, fitness suite and administration block. The new building, sits discreetly at the rear of the site, facing directly onto green belt land, and ‘plugged’ into the rear of…

Haus U in Zurich | Becker + Umbricht Architekten

The detached three-storey building is situated in a typical residential area of mostly single-family houses. The spatial order of the house cannot be defined by a single element or space, but only by a holistic consideration of all the elements of which the house consists of. The extroverted living spaces with their full-length windows are exclusively…

Cargo center in Frankfurt | Kölling Architekten

The Cargo Center is located in the extension area of the Frankfurt exhibition grounds and serves as the central goods receiving and distribution department on the exhibitions grounds. The objective was to establish a new Cargo Center on minimal space in order to keep the rentable outside area at a maximum, for open-air events and/or…

Saint Benedict abbey in Vaals | Dom Hans van der Laan

Saint Benedict Abbey is a Benedictine monastery established in Vaals, Netherlands, where their most famous buildings are designed by Dutch monk and architect Dom Hans van der Laan. He is one of the exceptional architects that made a fundamental contribution to church building and his masterpiece is the abbey, the place where he spent most…

Campbell U. S. Courthouse Annex in Chicago | Harry Weese

Campbell U.S. Courthouse Annex, better known as the Metropolitan Correctional Center in Chicago (MCC Chicago), is a United States federal administrative prison. It was designed by architect Harry Weese. Construction began in 1971 and opened in 1975. The building is a right triangle shape, extrudes 28 stories, has a rooftop exercise yard and serven-story 850-car garage.

Sol Building in Palma de Mallorca | Antonio Lamela

The building situated in Palma de Mallorca was designed in 1973 and finished in 1983 by Spanish architect Antonio Lamela. This is a commercial and apartments block, and has a basement, ground floor, and ten stories above it. On each of the top ten stories there are twelve apartments.

Pabellón Ramón + Mar en Barcelona | Vora Arquitectura

Se trata de la construcción de un pabellón en una terraza para complementar los usos de un pequeño apartamento. Una segunda sala y una habitación-estudio. El pabellón se coloca transversalmente a la terraza, de proporciones alargadas, y la segmenta, generando así una secuencia de espacios interiores y exteriores que redefinen la manera de vivir. La…

Nueva Sede de la Fundación Cerezales | Alejandro Zaera Polo + Maider Llaguno

Alejandro Zaera habla sobre la sede Fundación Cerezales Antonino y Cinia

La visita del arquitecto español Alejandro Zaera Polo a la inauguración de la Fundación Antonino y Cinia en Cerezales del Condado (León), nos ha dejado las primeras reflexiones por parte del arquitecto para conocer y poner en valor el edificio Premio a la Construcción Sostenible de Castilla y León 2017. Las nuevas instalaciones han sido concebidas desde una perspectiva…

Vivienda en Esplugas de Llobregat | Xavier Corberó

El escultor español Xavier Corberó concibió la construcción de su casa como un trabajo a largo plazo a partir de la adquisición en 1968 de unos terrenos en Esplugas de Llobregat (Barcelona) en los que se situaba una antigua granja de patatas. El conjunto, de inspiración románico-mediterránea, está compuesta por más de 300 arcos y cuenta con 4.500 metros cuadrados…

Casa Ricart en Benimaclet | Carmel Gradolí + Arturo Sanz

Benimaclet era un pueblo de huerta, una isla en un mar de campos surcados por acequias. Con el crecimiento de la ciudad de Valencia la isla fue absorbida para convertirse en barrio, e inevitablemente, en anomalía dentro de la trama urbana. Y en esta condición resiste, cada vez más atenazada por la ciudad. La Casa…

Rehabilitación de pajar como vivienda en Palencia | Jesús Castillo Oli

La reconversión de este pajar a vivienda en Porquera de los Infantes, Palencia, nace con el propósito de hacer habitable este edificio en ruinas. La actuación debía moverse con sutileza dentro de unos espacios en bruto, con una intervención aparentemente mínima, donde apenas se apreciara la mano del albañil, y frente a lo existente, añadir elementos de importante significado…

Arbour House in London | NimTim Architects

The client wanted to extend their 1950’s terraced house to create a more usable kitchen and dining area with a better connection to the rear garden. Nimtim proposed an addition formed with a series of lightweight timber portals running both front to back and side to side. The timber structure defines a series of openings along…

Casa VMS en León | Marcos Miguélez

La Casa VMS, construida en 2016, está diseñada como primera vivienda para una pareja y se presenta como un cuerpo pesado construido en piedra, adaptado a la geometría de la parcela, sobre el que se apoya un pequeño volumen que crea una doble altura en el interior. Situada en una parcela de forma triangular a las…

Seasonless house in Castellón | [SIC] Estudio

Today, houses are devices in which one can design a personal climate. This possibility modifies the role of the architect in house design, in favour of a mediation of the design of a personal climate that changes independently from the seasons. The seasonal has developed an intense and applicable form of urban planning in the…

Bicentennial Children’s Park in Santiago | Elemental

The project consists of over 1,800 m2 children’s playground, including tree houses, swings with harness, a forest of water spheres, and a toboggan cascade with more than 60 toboggans arranged on the hillside. The proposal uses the difficulties of the terrain to solve a classic dilemma of children’s games: make them either safe or entertaining?…

Casa Flora en Benimaclet | Carmel Gradolí + Arturo Sanz

Se trata de una rehabilitación de una casa de pueblo recayente a dos calles con una pequeña diferencia de cota entre ambas. Se mantiene la fachada principal y la primera crujía y se construye de nueva planta la segunda crujía y el cuerpo anexo lateral que conforma la fachada posterior y que aloja el garaje.…

Vivienda en León | Jovino Martínez Sierra Arquitectos

La casa está situada en una urbanización sin referentes a las afueras de León. Esta circunstancia determina la concepción de la vivienda: una cualidad introspectiva que define un mundo propio interior al que la casa se vuelca. Dicha condición de ensimismamiento determina poca ocupación en planta baja y cuerpos volados para obtener zonas de sombra…

Studio in Granada | Elisa Valero

Building a place for oneself is an opportunity with its own risks and difficulties. Elisa Valero chose a place in one of Granada’s earliest areas, the neighborhood of Realejo near Campo del Príncipe, on a site favored by views of the west side of the Alhambra, presided over by the Manuel de Falla Auditorium and the country…

Centro de Creación Jóven Espacio Vías en León | [SIC] Estudio

Un lugar concebido para y desde la acción como es el caso de Espacio Vías, supone una apuesta radical por la implicación de la ciudadanía en la construcción de la ciudad. El proyecto rehabilita una antigua estructura ferroviaria para producción artística, dota de un nuevo equipamiento para la juventud y regenera el área urbana del…

Church and Parish Center in São Bonifácio | Hans Broos

The church was situated in a residential neighbourhood of São Paulo. The aim of the church was to provide a confined space without external interface, while simultaneously being a public space which can be seen as a continuation of the street. Natural light brought in from openings above wash the side walls while expressing the concrete…

Eco-Resort in Pedras Salgadas | Rebelo de Andrade Studio

The new eco-resort of Parque de Pedras Salgadas, Portugal, consists of a set of seven small houses in perfect harmony with the surrounding outstanding nature. Designed in a modular prefabrication system but flexible to adapt to the specific places within the park, these houses result in several different combinations of the same three modules (entrance/bathing…